Ryttare & häst i balans

Idag har jag tillsammans med 6 ryttare haft en halvdags avsutten träning. Underbart med engagerade ryttare som vill förbättra sin stabilitet, kroppskontroll och hitta vad just de behöver träna på. Jag tror att någon plockar fram pilatesbollen ur garderoben. Ett kanonbra hjälpmedel att träna balans på. Och som vi sa idag – ha inte bråttom, det är de långsamma rörelsern som gör att hjärnan hinner med att registrera det korrekta.

  1. Att bli medveten om sina egna assymetrier är det första steget – aha!
  2. Nästa steg är att ta reda på vad jag behöver göra för att bli mer liksidig.
  3. Och det sista steget är att träna, träna och träna tills det nya blir automatiserat i kroppen.

Om vi rider en timme om dagen så hittar ju kroppen på en massa saker de övriga timmarna på dygnet. Så det är egentligen inte i första hand när vi rider som vi ska träna upp vår balans och liksidighet. Det du gör de övriga 23 timmarna om dygnet, det gör du också på hästryggen. Hur reagerar du när halkar på en isfläck och tappar balansen? De flesta slänger ut armarna för att inte trilla, det kan bli ett ryck i nacken och ner i ryggen. Om du sitter i obalans på hästen så är det många som tar balansen med sina armar. Och hästen rör oss hela tiden så vår kropp strävar att hitta balans. Du behöver alltså tänka på balans och liksidighet i allt du gör, i jobbet, när du arbetar i stallet, när du är ute o promenerar, när du reser dig från en stol, går ur sängen, gräver i trädgårdslandet – ja i allt. Låter kanske jobbigt.

Du kräver att din häst ska gå i balans, spåra och vara rakriktad. Ställ samma krav på dig själv. Alla kan utveckla och förbättra sin balans.

Det spelar egentligen ingen roll om du satsar på de stora klasserna eller om du är en ryttare som trivs bäst på skogsstigarna. En balanserad och liksidig sits hjälper din häst som då slipper gå och balansera upp dina oliksidigheter. Det handlar också om hållbarhet hos både dig själv och din häst.

Det är glädjande när mer och mer insikter kommer kring detta. Statens Lantbruksuniversitet håller på med ett stort forskningsprojekt där man bla tittar på hur ryttares ojämnheter påverkar hästarna. Tummen upp för det. Läs den här intressanta artikeln i Hippson

 

4 Nov 2017

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)